2016. december 22., csütörtök

Sövényházy Márta (XVI. század első fele)

Történelmünk során az első beazonosítható miniatúrafestő domonkosrendi apáca, Ráskay Leához hasonlóan a Nyulak szigeti klastrom lakója. 

Sövényházy Mártáról biztosan állíthatjuk, hogy ő másolta a Tewrewk-kódexet és az Érsekújvári-kódex nagy részét, és ő készítette azokat a festett miniatúraképeket is, amelyek Krisztus szenvedését ábrázolják. Az ő kézírásában maradt fenn Alexandriai Szent Katalin több száz soros, magyarul írott verses legendája is. 
A kódexmásoló apáca nevét az Érsekújvári-kódex 310. lapján olvashatjuk: „Ez yrasnak wege wagon vr fyw zyletethnek' utanna ezer ot zaz Harmyncz eztendewben wyz kerest octawayan sewenhazy soror marta keze myath es dyczertessek az ew aldot zenth newe amen”. Az Érsekújvári-kódexet Czech János fedezte fel 1832-ben az érsekújvári ferences rendi kolostor könyvtárában. Volf György adta ki és látta el bevezetéssel, majd mai helyesírással és jegyzetekkel kiadta Toldy Ferenc (Pest, 1855).
Az addig ismert utolsó információ szerint Sövényházi Márta apácatársaival 1529–1531 között a török veszély miatt a Nyulak szigetéről Nagyváradra költözött. További sorsát nem ismerjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése