2016. február 14., vasárnap

Wagner Nándor: Filozófusok kertje (Budapest-Mashiko/Nakano-ku, Tokio, Japán)

Wagner Nándor nagyváradi születésű, Japánban elhunyt szobrászművész (1922-1997) párhuzamosan készített két kompozíciót. (Tulajdonképpen hármat, de a New York-nak készített harmadik kompozíció felállítására a mai napig még nem került sor.)

2001. október 18-án a Filozófiai Kertet elsőként Magyarországon állították fel, „Egymás jobb megértéséért” felirattal a talapzatán.
Alkotója szerint a világvallások alapítóinak és küldötteinek a szellemi üzenete nem e vallások különbözősége, hanem az, ami összeköti őket. Ezért is került Európa szívébe, Közép-Európába: „Mi vagyunk a kapcsolópont Kelet és Nyugat között.” A budapesti alkotás nyolcalakos.

2009. december 4-én, a Tokió Nakano kerületében található Filozófiai Parkban (Testugakudo), a magyar–japán diplomáciai kapcsolatok felvételének 140. és újrafelvételének 50. évfordulóján, felavatták a művész másik, immár 11 alakos Filozófiai Kert nevű szoborcsoportját.

Ejtsünk néhány szót a szoborcsoport kompozíciójáról. A művész az öt kiválasztott alakot – Ábrahám, Ekhnaton, Jézus, Buddha és Lao-ce – egy körgyűrűre állítva úgy helyezte el, hogy mindegyikük figyelme – a kör középpontjában lévő fényes gömbre - a közös pontra koncentrálódik. A kör mellett a külső térben, egy, a körhöz kapcsolódó egyenlő oldalú háromszög oldalán azon három történelmi személy – Mahatma Gandhi, Bodhidarma (Daruma herceg) és Assisi Szent Ferenc – alakját állította fel, akik a körben állók által megfogalmazott tiszta elveknek szentelve élték le életüket.
A Tokióban felállított további három személyiségben pedig a törvény nagy alakjait mintázta és örökítette meg, Hammurapit, Jusztiniánuszt és Shotoku herceget, az első japán alkotmány megteremtőjének szobrát. Ők "a kör másik oldalára" kerültek elhelyezésre.

A fotókon a Budapesten és a Japánban található szoborcsoportok láthatóak. A Gellérhegyen lévő Filozófusok kertjét az 1-4. fotókon, a Japánbelit előbb megnézhetjük Mashikoban, Wagner Nándor szobrászművész művészeti galériájának kertjében (5-6.), a tokiói felállítást megelőzően, illetve Tokióban, a Nakano kerületében található Filozófiai Parkban (Testugakudo, 7-8.).


 1.

2.

3.

4. 

5.

6.

7.

8.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése