2015. július 22., szerda

Egy különleges kiadványról - Kubesch Mária: Budapesti városnézés idegenvezetők számára (2010)

I.


„Kortárs-technikával”, valami olyasvalamivel kezdtem, mint manapság mindenki, ha valamilyen fontos és aktuális adatot, ismeretet szeretne megtalálni, meglelni, megtudni, sőt: mérlegre tenni, fajsúlyozni, összehasonlítani. Beütöttem a Google találati rendszerébe előbb a „Kubesch Mária”, majd a „Kubesch Mária+Budapest” keresési kifejezés–kombinációkat. Az eredmény az első esetben kb. mintegy 4700, a második esetben mintegy 615 magyar nyelvű találatot hozott. Hogy ez az adatmennyiség sok-e vagy kevés, szemléletmód kérdése. Mint a félig tele vagy félig üres pohár esete. Ez a találati kvantitás számra sem kevés, de ha hozzáteszem, hogy ezt gyakorlatilag könyvesbolti hálózatok, internetes könyvkereskedések, felső- és középfokú szakoktatási intézmények, hallgatói adatbázisok, használt könyveket forgalmazó portálok, csereoldalak (vatera!) teszik ki, akkor már valóban fel sem merül a „kevés” jellege; ez a szám innentől kezdve imponáló, sőt egyenesen irigylésre méltó; felesleges, „tartalmatlan”, stílustalan, értéktelen oldal nem kúszott be ebbe a találati listába. Ez pedig már valamit komolyan (előre) jelez; Kubesch Mária személye és szakmai felkészültsége, pályájának több évtizedes hitelessége, de az újdonságok iránti nyitottsága, valamint a szakmai elvárások ismerete kiadványai esetében (is) minőségi eredményt hozott; a kvalitás, a hivatásbeli hozzáértés és a professzionalitás igényét, sőt ismérvét. Ez pedig kicsit több mint halhatatlanság. És mint a tehetség és a tudás, az elmúlt évtizedek és kiadványok fényében irányában ez kimondatlanul is valahol maximális elvárást indukál; de mindez egyben szakmai alázatra is kötelez. Amely kívánalmaknak a szerző eddigi munkáságával maradéktalanul meg is felelt. Ezzel a kötetével azonban a szakmai nívó mércéjét – önmagához mérve – is meghaladta. A maradandóság élményét ezzel a kötettel némiképp sikerült megragadnia. Némi paradoxonként a változó Budapest és az idegenvezetői szakma esetében. De ahogy a szerzőt ismerem, közel sem ez a maximum. A végszót megelőlegezendő; várjuk a folytatást. Ennyit bevezetőnek. 



És némi szubjektív vonzat; a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképzőben Kubesch Mária az idegenvezetésért felelős szaktanárom volt, mint sok további idegenvezető-hallgatónak szintúgy, amely tény talán nem is okoz meglepetést. Számomra azonban az inkább igen, hogy egyetemi tanulmányaimat követően és személyes érdeklődésemet jócskán túlhaladva valójában ez alatt a szakképzés alatt, a Budapest-órák során tanultam meg igazán „látni és megismerni” ezt a várost. Épülettől épületig, nevezetességtől nevezetességig, emléktáblától emléktábláig. És ennek a stúdiumnak, sőt most már az azóta eltelt éveknek nagyon sok főváros- és országismeretet, tapasztalatot és személyes élményt köszönhetek. Ezeket maradéktalanul fel kellett idéznem ahhoz, hogy a most megjelent Budapest-kötet jelentősen újrakoncipiált és szerkesztett változatáról érdemben beszélni tudjak. 


Ez a Budapest kötet immár bizonyos értelemben régi, de mégiscsak vadonatúj. Létezett anno egy első változat, amely még 1999-ben jelent meg, aztán a második, újradolgozott variáns, amelynek nyolcadik, változatlan újranyomásából sajátítottam el én magam is a Budapest-ismeretanyag alapjait. 






És kezembe vettem a 2010. október 4-én Budapesti városnézés idegenvezetők számára címen napvilágot látott kiadványt, annak is 386 oldalát. A címlapon a legragyogóbb Budapest-panoráma a Gellérthegy oldalából, az oldalszám és a kötetvastagság megduplázódott, a képanyagmennyiség és a tematikus térképek száma megháromszorozódott, az ismeretanyag bővülése „hányszorosának” meghatározására már kísérletet sem teszek (csak a lábjegyzetek száma 114, a kötet végén felsorolt felhasznált és ajánlott irodalom pedig mintegy 150 forrást tartalmaz). És némi csúcspontként: a kötet 463 Budapest-desztinációt ismertet. 



A kötet első szempillantásra egy Budapest-centrikus, komplex magyarság- és művelődéstörténeti enciklopédia, hatalmas mennyiségű információs- és tudásanyaggal, amely elsősorban a turisztikai szakemberek számára készült. És íme, a kötet (és a szerző) a fentieken túlmutató ars poeticája; a könyv elsődlegesen a szervezett turizmusban kulcsfontosságú szerepet játszó idegenvezetők képzéséhez járul hozzá. Olyan – mindenre részletre kiterjedő – alapot kíván adni, amely szükséges ahhoz, hogy a kezdő idegenvezetők is felkészülten induljanak a főváros látnivalóinak bemutatására. 



II. 


Budapest az Európai Unió nyolcadik legnépesebb városa. Természetföldrajzi adottságainak köszönhetően a világ egyik legszebb fekvésű fővárosának tartják. Évente mintegy 2,5 millió külföldi látogató keresi fel. Annak ellenére, hogy hivatalosan csak 1873 óta létezik – több mint kétezer éves. 

Ugyanakkor egy-egy település, így a főváros életéhez nemcsak a történelme, a látnivalók – utcák, terek, épületek, szobrok, műemlékek – sokasága, hanem a hétköznapok és az ünnepek világa, a velük kapcsolatos események, legendák és történetek is hozzátartoznak. Ezek az értékek teszik egyedivé és vonzóvá Budapestet az ide érkező látogatók számára, amelynek és amelyek korrekt, tényszerű bemutatása, élményszerű láttatása a szakképzett idegenvezető feladata. Ehhez nyújt segítséget ez a könyv, amelynek – ahogy már említettük volt – első kiadása óta több mint tíz év telt el. Az elmúlt évtized alatt Budapest arca azonban nagyon sokat változott; a fejlődés eredményeként egész városrészek alakultak át. Ezért vált szükségessé – a korábbi kiadásokhoz képest – a komplex ismeretanyag aktualizálása és kiegészítése. A jelen kötet azonban ennél sokkal többet ad; az alapismereteken lényegesen túlmutató adalékokat; kultúrtörténeti, életmódbeli és életrajzi adatokat, valamint kiegészítő ismereteket, olvasmányokat, érdekességeket és történeti kitekintéseket is bőségesen tartalmaz. A lábjegyzetekben pedig egy-egy kifejezés, művészeti stílus és egyéb fontos fogalmak magyarázatai kaptak helyet. A fővárossal kapcsolatos legfrissebb információk megszerzésének érdekében az események, a múzeumok, a műemlékek és az aktualitások vonatkozásában újdonságként az egyes internetes honlapok elérhetőségei is szerepet kaptak a kötetben. 

Jelen kiadvány másik újdonsága a gyalogos séták keretében bejárható ún. tematikus útvonalak szerepe, mint például a pesti Zsidónegyed, a Szabadság tér és környéke, a várbeli polgárnegyed, vagy a Kiskörút Múzeum és Vámház körúti szakaszai esetében. (A kötetben ebből egyébként pontosan hat szerepel.) Az egyes helyszíneken való tájékozódást gazdag képanyag és több mint 20 térképvázlat segíti. Annak ellenére, hogy a könyvnek extra módon nem feladata a városnézés módszertanának részletes elemzése, a kötet mégis külön kitér az egyes részeknél megjelenő sajátos, egyedi módszertani eszközök ismertetésére. Mindezekkel egyetemben éri el azt a célját, hogy ne csak a kezdő szakemberek, hanem a már gyakorló idegenvezetők számára is korszerű kiegészítő tudásanyagot és új ismereteket tartalmazó, hasznos kézikönyvvé váljon/válhasson. 

III. 

És akkor most járjuk végig Budapestet a könyv fejezetei alapján, amely 12 nagy egységre bomlik. Ebből az első három általános: 
I. A főváros adatainak bemutatása (7-15 o.) 
II. Budapest történetének fejezetei (15-29 o.) 
III. Budapest idegenforgalma (29-37 o.) 

Ezt követi a kilenc nagy tematikai egység, amely felöleli Budapest turisztikai desztinációit, méghozzá az elmúlt években leggyakrabban követett városnézés útvonalán található látnivalók részletes ismertetésével, és specialitásként a régi kötetet, annak beosztását idéző ún. „tematikus sétákkal”: 
IV. A Hősök tere és a Városliget (a Hősök tere – Nemzeti Emlékhely, a Városliget; 37-84. o.) 
IV.Az Andrássy út (a Hősök terétől a Kodály köröndig, a Kodály körönd, a Kodály köröndtől az Oktogonig, az Oktogon, az Oktogontól a Kiskörútig, a Jókai tér, Séta a Liszt Ferenc téren; 85-128 o.) 
V.A pesti Belváros északi része és a Hivatali negyed (a Szent István Bazilika, a Deák tér és az Erzsébet tér, a Szent István tér, a József nádor tér, a Roosevelt tér, Séta a Szabadság téren; 129-174 o.) 
VI. A Kossuth tértől a Margit hídig (a Kossuth Lajos tér és a Parlament, a Széchenyi rakparton a Margit hídig, a Margit híd a Margit-szigettel; 175-204 o.) 
VII. A Rózsadomb és a Víziváros (Bem tér, a Víziváros, a Fő utca a Bem tértől a Batthyány térig, a Batthyány tér, a Fő utca a Batthyány tértől a Clark Ádám térig, a Szilágyi Dezső tér, a Corvin tér, a Clark Ádám tér; 203-232 o.) 
VIII. A Várhegy és a Budai várnegyed (Séta a Budai Vár lakónegyedében, a polgárvárosban; a Dísz tér, a Tárnok utca, a Szentháromság tér és környéke, a Hess András tér és a Hilton Szálló, a Szentháromság utca, a Táncsics Mihály utca, a Bécsi kapu tér, a Fortuna utca, az Országház utca, a Kapisztrán tér, az Úri utca,Séta a királyi palotanegyedben; 233-300 o.) 
IX. Krisztinaváros – Tabán – Gellért-hegy – Szent Gellért tér (a Krisztinaváros, a Tabán, a Gellért-hegy, a Szent Gellért tér; 301-314 o.) 
X. Az Erzsébet híd és a pesti Belváros a Zsidónegyeddel (az Erzsébet hídtól az Astoriáig, a Március 15. tér, a Ferenciek tere, a Kossuth Lajos utca, az Astoriától a Blaha Lujza térig, a Rákóczi út, a Blaha Lujza tér, az Blaha Lujza tértől a Keleti pályaudvarig, a Baross tér – a Keleti pályaudvar; 315-370 o.) 
Majd az igazi unikumok következnek: 
1. Séta a pesti Zsidónegyedben (341-356 o.) 
A pesti Zsidónegyed kulturális öröksége – amely a zsidóság magyarországi művelődés-, kultúr- és vallástörténetének legjelentősebb ismérveit felidézve ad betekintést az ún. „zsidó háromszögön” belül, azaz a Dohány utca–Rumbach Sebestyén utca–Kazinczy utca által közrefogott városrész legjellegzetesebb látnivalóinak felsorolására, illetve jelentőségük ismertetésére; 
2. Séta a Kiskörúton a Fővám térig (357-370 o.) (az Astoriától a Kálvin térig, a Kálvin tér, a Kálvin tértől a Fővám térig, a Fővám tér) 
XI. A Sportnegyed (371-376 o.) 
XII. A Stefánia úttól a Dózsa György útig (az Ajtósi Dürer sor, a Dózsa György út; 377-382. o.) 

IV. 

A kiadvány a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft. és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola közös publikációjaként látott napvilágot; szakmai lektora Popperné dr. Földes Anna, pedagógiai lektora Vargáné dr. Szalkai Zsuzsa, felelős szerkesztője Tímár Lászlóné volt. A dolgozat könyvesbolti forgalomba is került, ily módon bárki által elérhető; fogyasztói ára 3800,- HUF.
Végső konklúzióként pedig úgy hiszem, hogy a kötet nagyszerű szakmai alapanyagának, gondos szakmai és módszertani lektorálásának köszönhetően valóban az lett, aminek készült: nélkülözhetetlen kézikönyv Budapestről – (nemcsak) az idegenvezetők, hanem a teljes turisztikai szakma, de a nagyközönség számára egyaránt. Ily módon a kötet tehát valóban megéri és megérdemli, hogy ott legyen az érdeklődők, a szakemberek, és nem utolsósorban Budapest város szerelmeseinek, avatott és avatatlan ismerőseinek polcain. És befejezésként egy ártatlan, de hangos megjegyzés – elvárás nélkül – az auktornak és a jövőnek; örömmel és kíváncsisággal várjuk a kiegészítő témaköröket, az esetleg köteteket. Mert kimondatlanul is sejtem, hogy a szerző gondolatvilágában még jócskán akad ilyen. Kitartást kívánunk a megvalósításhoz, a jelen kiadványhoz pedig őszintén gratulálunk! 
Epilógus helyett pedig: maradjunk ennyiben.

(2010. november)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése