2016. november 23., szerda

Aragóniai Beatrix

Mátyás király második felesége, Aragóniai Beatrix (1457–1508)



Minden idők legismertebb magyar uralkodófelesége, Hunyadi Mátyás király második (1476–1490) és II. Jagelló Ulászló (1490–1500) ugyancsak második neje, Aragóniai* Ferdinánd (olaszosan Ferrante) nápolyi király leánya. Jóllehet a legismertebb magyar földre került „katalán királylány” volt, Aragóniai Beatrix mégsem örvendett igazi közkedveltségnek Magyarországon. A nemesség nem tudta megbocsátani neki, hogy nem ajándékozta meg örökössel Mátyás királyt, hogy olasz művészeket hívott udvarába, és Corvin Jánost, a király törvénytelen fiát nem engedte trónra lépni, mert uralkodni ő maga szándékozott. Népszerűtlenségének oka e tényezőkből eredt. 


Beatrix 1457. november 14-én született Nápolyban. Magyarországra 1476-ban érkezett, minekutána Mátyás király Nápolyban eljegyezte. Az esküvőt Nápolyban 1476. szeptember 15-én, majd Budán 1476. december 22-én kötötték meg. A királyné hibái és tévedései mellé azonban bizonyos szinten erények is járultak, határozott egyénisége révén pedig az országban alapvető változások mentek végbe. Beatrix Mátyásra nagy befolyást gyakorolt; különösen a fényes udvartartás kiépítésében, a humanisták támogatásában volt nagy szerepe, de valljuk be, ugyanakkor Mátyásnak magyar környezetétől való elszigetelésében is. 

Beatrix királyné már koronázási lakomája alkalmával elérte, hogy a szigorú asztali szertartásrendet megváltoztassák. Férjénél kivívta, hogy a koronázási, majd az esküvői lakoma ünnepi asztalánál a királyi pár mellett csak a közvetlen rokonok és a legelőkelőbb követek foglalhassanak helyet. Ugyancsak az ő nevéhez fűződik a királyi udvar reneszánsz pompájának megteremtése. Ennek jegyében Beatrix jöttével (és részben kedvéért) a művészibb énekkar és olasz trovatorik váltották fel a magyar hegedősöket Mátyás udvarában. 

A királynénak ugyanakkor gyermeke nem született; amikor viszont Mátyás király törvénytelen gyermekét, Corvin Jánost jelölte ki örököséül, Beatrix a maga számára követelte az utódlást. Intrikáinak meglett az eredménye; az ő munkálkodásának gyümölcse lett például 

Corvin János házasságának megakadályozása. Mátyás halála után Esztergomban rendezkedett be, és Corvin Jánossal szemben II. Ulászlót támogatta – egy új házasság reményében. Bakócz Tamás esztergomi érsek Beatrixot titokban „összeházasította” II. Ulászlóval, aki már korábban nyilatkozatot tett arra, hogy a házasságot nem fogja elismerni. Bakócz a szertartás szövegében szándékosan formai hibát ejtett. Beatrix csak az 1492. évi országgyűlés alkalmával ismerte fel, hogy kijátszották. Anyagi helyzete rohamosan romlott, s a „házasság” pápai felbontása (1500) után visszavonult Itáliába. 

Ischia szigetén, majd Nápolyban a Castel Capuano-ban élt. Ugyanitt hunyt el 1508. szeptember 23-án. A nápolyi San Pietro Martire monostorában temették el, édesanyja mellé. 

__________________________________________
* Beatrix az Aragóniai-ház egyik törvénytelen ágának leszármazottja. Nagyapja Nagylelkű Alfonz (1396–1458), aki Aragónia királya, Barcelona grófja, Valencia, Mallorca, Szicília, Szardínia és – 1442–1458 között – Nápoly királya is volt. Uralkodása alatt ért csúcspontjára az Aragóniai-ház földközi-tengeri terjeszkedése, elfoglalta a Nápolyi Királyságot, és udvarát Nápolyba helyezte át.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése